Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Ψηφιακό Εγώ - Άγις Ντούλιας



Ένας κόσμος όπου το Δίκτυο, το μοναδικό πλέον μέσο κοινωνικής δικτύωσης, κυριαρχεί σε κάθε σφαίρα της ζωής δημιουργώντας μια παράλληλη -εικονική- πραγματικότητα.

Ένας κόσμος όπου οι χρήστες προτιμούν να βυθίζονται στον συναρπαστικό κόσμο των like, των follow, των αιτημάτων φιλίας και των αδιάκοπων αναρτήσεων, δίχως να έχουν το παραμικρό ενδιαφέρον για ουσιαστική επικοινωνία. Η παθητικότητα κυριαρχεί παντού. Το ίδιο και η απουσία της σπίθας για ζωή.

Μόνο ό,τι αναρτάται στο Δίκτυο υπάρχει και έχει αξία. Αδιάψευστο πιστοποιητικό ύπαρξης, τα like της ετερο-αποδοχής. Υπάρχεις μόνο αν "τους αρέσεις"... Η ζωή εκτός Δικτύου είναι ανύπαρκτη και, επομένως, όσοι δεν έχουν Προφίλ δεν υφίστανται σαν οντότητες... Είναι "αντικοινωνικοί". Ανύπαρκτοι...


Ο ενθουσιασμός, η χαρά, η ευτυχία, τα γυάλινα εκστατικά χαμόγελα επιβάλλονται στις φωτογραφίες και στις αναρτήσεις. Όλοι θα πρέπει να "αισθάνονται ευλογημένοι"... Μόνο τότε τους αποδέχονται... Μόνο τότε υπάρχουν... Και αλήθεια, ποια η χρησιμότητα της ύπαρξης της λύπης; Μικρή θυσία, όπως και αυτή της θλίψης, της περισυλλογής, του προβληματισμού και της στενοχώριας, στον βωμό των like.


Μπροστά στον πόνο, τη φρίκη και την αδικία η πρώτη αντίδραση είναι η απαθανάτιση και το «ανέβασμα» ώστε να το δουν, να το καταβροχθίσουν οι άλλοι, και όχι η ενεργός συμμετοχή, η συμπόνια, η βοήθεια. Ένα «ανέβασμα» εικόνας που όμως έχει «κατεβάσει» την ανθρώπινη υπόσταση.

Οι αναρτήσεις έχθρας, βίας και διακρίσεων βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Αναπαράγονται... Πολλαπλασιάζονται... Ακούγονται όλο και πιο δυνατά, εμποτίζοντας με μίσος την κοινωνία και θρέφοντας τον σπόρο του ρατσισμού.


Σε αυτόν τον κόσμο οι χρήστες με μεγάλη ευκολία δημοσιοποιούν τα στοιχεία τους, τις προσωπικές τους στιγμές και τα συναισθήματά τους σε άτομα που δεν γνωρίζουν ούτε στο ελάχιστο, δίχως να συνειδητοποιούν τον κίνδυνο.

Το Δίκτυο γνωρίζει τα πάντα και είναι αλάνθαστο. Γνωρίζει τον χρήστη και τις προτιμήσεις του καλύτερα κι από ότι ο ίδιος τον εαυτό του... Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να διασφαλίσει με ποιον τρόπο πρόκειται να αξιοποιηθεί αυτή η υπέρμετρη και επικίνδυνη γνώση...

Σε έναν τέτοιο κόσμο, στην Αθήνα του 2046, τέσσερις φίλοι, χρήστες -φυσικά- του Δικτύου, θα έρθουν αντιμέτωποι με τις συνέπειες αυτής της ζοφερής κατάστασης. Η ίδια η ζωή θα τους αναγκάσει να θέσουν υπό αμφισβήτηση τις ανθρώπινες σχέσεις, την επικοινωνία, τον εαυτό τους... Ακόμη και την ίδια τους την ύπαρξη...

Άραγε πόσο απέχει ένας τέτοιος κόσμος από τον δικό μας;

Ψηφιακό Εγώ, Άγις Ντούλιας, εκδ. 24γράμματα, 2020, σελ. 340


Για το "Ψηφιακό Εγώ" έγραψαν:

Ο Πέτρος Χατζησωτηρίου στο ιστολόγιο ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ:

"Παρ’ ότι πρόκειται για την πρώτη συγγραφική απόπειρα του Άγι Ντούλια, το αποτέλεσμα ήταν πολύ ελπιδοφόρο. Σε κάθε περίπτωση ανώτερο από κάθε προσδοκία... Προς στιγμήν, διαβάζοντας για το «ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΓΩ» μας,  απολαμβάνουμε το φωτισμό μιας όψης της ζωής μας που πιθανότατα αγνοούσαμε, δοσμένο με τον μοναδικό και σπιντάτο τρόπο με τον οποίο ο συγγραφέας έχει επιλέξει να μας συναρπάσει. "

Η Χαρά Σωτηροπούλου στο ιστολόγιο ReadoClock:

"Ο πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας Άγις Ντούλιας, κάνει την εμφάνιση του στον χώρο της λογοτεχνίας με ένα βιβλίο που σίγουρα θα μείνει στον αναγνώστη. Ένα σύγχρονο μυθιστόρημα που θίγει σημερινούς προβληματισμούς, σχετικά με την χρήση του ίντερνετ και το πόσο αυτή έχει συμβάλει στην ζωή του ανθρώπου... Λίγες σελίδες για πολλές σκέψεις!"

Η σελίδα Vivlio-Life.gr:

"Η τεχνολογία του αύριο με την θετική και την αρνητική της χρήση. Είναι ένα τρομαχτικό «θρίλερ» ή μια πραγματικότητα που πλησιάζει; Ένα δυστοπικό μυθιστόρημα ή ένα προφητικό έργο; Μια μυθοπλασία που βγήκε μέσα από πραγματικές καταστάσεις που βιώνουμε ήδη ή μια επερχόμενη εικονική ζωή ανθρώπων με πλήρη εξάρτηση από το «δίκτυο»; Σίγουρα πρόκειται για ένα σύγχρονο έργο με προβληματισμούς και σοβαρά ερωτήματα. Όμως είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο Άγις Ντούλιας πρόσφερε ένα έργο καλογραμμένο με πολύ στρωτή γραφή, γρήγορους ρυθμούς και ενδιαφέρουσα πλοκή."

Η Τάνια Δαλδεβερένη στη σελίδα του facebook Κρατάω Βιβλίο:

"Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα φαντασίας με αρκετό ενδιαφέρον, στρωτό λόγο, γρήγορη ροή, κοινωνικά μηνύματα, παραδείγματα ζωής και ελπίδα! Θα πρότεινα να διαβαστεί απ'όλη τη νέα γενιά των εφήβων."

H Κυριακή Γανίτη στο ιστολόγιο Dominicamat:

"Ο λόγος του συγγραφέα είναι δυναμικός, ομαλός και ακατάπαυστος. Χρησιμοποιεί γεμάτο λεξιλόγιο, γρήγορους, ρεαλιστικούς διαλόγους ανάμεσα στους ήρωες και γλαφυρές εικόνες που είναι εύκολα κατανοητές από τους αναγνώστες. Ως σύνολο, λοιπόν, έχουμε ένα ευανάγνωστο και καλογραμμένο βιβλίο που μπορεί επάξια να λάβει τον χαρακτηρισμό ''page turner''. Εγώ για να είμαι ειλικρινής το διάβασα με μία ανάσα. ...
Τροφή για σκέψη είναι το βιβλίο και σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Εμένα με ικανοποίησε σε πολύ μεγάλο βαθμό."

Η Στέλλα Πετρίδη στο ιστολόγιο TexnesOnline:
"Ένα άκρως ενδιαφέρον και καλογραμμένο μυθιστόρημα, με γρήγορη και σχεδόν κινηματογραφική αφήγηση, που παρακινεί τον αναγνώστη να το απολαύσει μέχρι την τελευταία του σελίδα." Ο Θανάσης Ξάνθος στο ιστολόγιο Books&Style: "Ένα βιβλίο που θα ήταν καλό να διαβαστεί από κάθε έφηβο και κάθε δάσκαλο στο σχολείο, αλλά και από κάθε ενήλικα που σέβεται τον εαυτό του." Το ιστολόγιο Bookreviewsgr: "Το Ψηφιακό εγώ είναι από τα καλύτερα βιβλία που διάβασα φέτος και ο Άγις Ντούλιας είναι από τους συγγραφείς που θα παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον τα επόμενα χρόνια."
Η Τζένη Κουκίδου στο ιστολόγιό koukidaki.gr: "Το θέμα είναι σύγχρονο, καυτό, μοντέρνο. Το μυθιστόρημα περνά μηνύματα και θέτει προβληματισμούς. Ανοίγει γόνιμες συζητήσεις καθώς πολλά από τα ανωτέρω μας επηρεάζουν ήδη με τον έναν ή τον άλλον τρόπο... Παρόλες τις περιπέτειες των ηρώων του όμως το μυθιστόρημα καταφέρνει να κλείσει γλυκά, ελπιδοφόρα, ανθρώπινα και ουσιαστικά." Ο Δημήτριος Ντούρλιας στην ομάδα ΒΙΒΛΙΟΑΡΩΜΑΤΑ του facebook:
"Το «Ψηφιακό ΕΓΩ» του νεοεμφανιζόμενου συγγραφέα Άγι Ντούλια, είναι άλλο ένα δείγμα της δυναμικής που έχει η χώρα μας στη λογοτεχνία. Είναι πραγματικά πολύ ευχάριστο να βλέπεις νέα πρόσωπα να μπαίνουν στον στίβο της συγγραφής και τελικά να παράγουν ένα αποτέλεσμα που έχει ταυτότητα και περιεχόμενο που να είναι άξιο λόγου."

Η Άννα Σπανογιώργου στην ομάδα Βιβλία Φαντασίας του facebook:

"Πάντα όταν διαβάζω το πρώτο έργο κάποιου ενθουσιάζομαι όταν αυτό είναι άρτιο και προσεγμένο. Το ίδιο συνέβει και εδώ! Εν κατακλείδι, έχουμε μια πολύ ωραία ιδέα, η οποία έχει υλοποιηθεί εξαιρετικά. Το αποτέλεσμα είναι μια ιστορία που έχει σκοπό-εκτός από την τέρψη- να δώσει τροφή για σκέψη στον αναγνώστη. Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα, κυρίως αν ψάχνετε να διαβάσετε κάτι με πιο ιδιαίτερη θεματολογία."

Η Λευκή Σαραντινού στο ηλεκτρονικό περιοδικό tetragwno.gr:

"Ως βιβλίο αφύπνισης μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το νέο πόνημα του πρωτοεμφανιζόμενου στον χώρο της λογοτεχνίας Άγι Ντούλια..."


Η Βασιλική Νικολάου στο ιστολόγιο Book Melody:

"Πραγματικά, το βιβλίο αυτό με κέρδισε και με το παραπάνω. Με προβλημάτισε αρκετά καθώς σκέφτηκα πόσο χρόνο σπαταλάμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης... Μου άρεσαν οι χαρακτήρες του βιβλίου γιατί ήταν τελείως διαφορετικοί, ξεχωριστές προσωπικότητες. Ο καθένας αντιμετώπιζε τις δυσκολίες με διαφορετικό τρόπο. Άρτιο και προσεγμένο το βιβλίο με πλούσιο λεξιλόγιο και η γραφή υπέροχη."

To book_reviews_gr στο Instagram:

"➕ Εκπληκτικός ο τρόπος που παρουσιάζει ο συγγραφέας την εξάρτηση του ανθρώπου από τα κοινωνικά δίκτυα.
➕ Ενδιαφέρουσα ιστορία με καλά δομημένους χαρακτήρες.
➕ Ένα από τα πιο ωραία δυστοπικά μυθιστορήματα."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου