Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Θεσσαλονίκη Αθήνα - Έκτορας Δέλτα


Μέχρι πού θα έφτανες για να σώσεις μια ζωή;

Ένα μικρό κορίτσι που πάσχει από καρκίνο χρειάζεται επειγόντως να διακομιστεί στην Ιταλία ώστε να υποβληθεί σε επέμβαση. Το κόστος όμως είναι απαγορευτικό. Έτσι ο θείος του, με τη βοήθεια του δαιμόνιου κολλητού του, αποφασίζουν τα θέσουν σε εφαρμογή ένα θεότρελο και ριψοκίνδυνο σχέδιο με απρόβλεπτες συνέπειες και κατάληξη. Αυτό που ακολουθεί είναι ένας κυκεώνας σπαρταριστών εξελίξεων στις οποίες εμπλέκονται οι δύο πιλότοι (πατέρας και γιος), το πλήρωμα και οι επιβάτες της πτήσης Α-220 από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, ένας ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και ένας ειδικός διαπραγματευτής της αστυνομίας.

Ο Έκτορας Δέλτα καταπιάνεται με το σκληρό και ευαίσθητο θέμα του παιδικού καρκίνου προσεγγίζοντάς το με σεβασμό και μια ανθρώπινη ματιά. Το μεγάλο του κατόρθωμα είναι ότι, παρ' όλη τη σοβαρότητα του κυρίως θέματος, καταφέρνει να πλάσει μια κωμική ιστορία γεμάτη χιούμορ, σπαρταριστές σκηνές και διαλόγους αλλά και απρόσμενες εξελίξεις.

Η αφήγηση δίνεται από τις διαφορετικές οπτικές γωνίες του εκάστοτε ήρωα, γεγονός που σκιαγραφεί αποτελεσματικότερα τις διαφορετικές προσωπικότητες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθένα από αυτούς. Οι ήρωες είναι σαφώς διακριτοί μεταξύ τους ενώ, παρά το πλήθος τους και τη μικρή έκταση του μυθιστορήματος (248 σελίδες), δίνεται χώρος για την παρουσίαση του παρελθόντος τους και την ανάπτυξη του χαρακτήρα τους , γεγονός που επιτρέπει στον αναγνώστη να τους προσεγγίσει και να ταυτιστεί με αυτούς.

Η ροή του "Θεσσαλονίκη Αθήνα" είναι από τα δυνατά του σημεία. Η εναλλαγή οπτικής γωνίας αφήγησης ανά κεφάλαιο, το μυστηριώδες σχέδιο που ξεδιπλώνεται σταδιακά, οι ανατροπές και η γρήγορη εξέλιξη της πλοκής καθιστούν το έργο ευκολοδιάβαστο και κρατούν το ενδιαφέρον αμείωτο. Βέβαια σε κάποια σημεία του βιβλίου οι συμπτώσεις φαίνεται να παραείναι πολλές και το όλο σενάριο φαντάζει κάπως τραβηγμένο. Όμως η (συνειδητή κατά τη γνώμη μου) έκπτωση αυτή σε ρεαλισμό εξυπηρετεί τη γρήγορη και ενδιαφέρουσα ροή της ιστορίας ενώ προσφέρει πολλές ευκαιρίες/σκηνές στον συγγραφέα ώστε να ξεδιπλώσει το χιούμορ του.

Και είναι αυτό το πιο δυνατό σημείο του βιβλίου, το άφθονο χιούμορ με το οποίο ο συγγραφέας έχει επενδύσει την ιστορία του. Σπαρταριστές σκηνές, ατάκες σε διαλόγους που με έκαναν να γελώ συνεχώς ή και σε ανύποπτο χρόνο καθώς και ιδιαίτερα σκωπτικές παρεμβάσεις του ίδιου του συγγραφέα κατά την εξέλιξη της πλοκής συνθέτουν μια πολύ ανάλαφρη και διασκεδαστική περιπέτεια, γεγονός που είναι αξιοσημείωτο αν συνυπολογίσει κανείς τη βαρύτητα του κυρίως θέματος (ο παιδικός καρκίνος). Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η όλη χιουμοριστική προσέγγιση του συγγραφέα απουσιάζει, όπως είναι φυσικό, από τα κεφάλαια εκείνα που αναφέρονται στη ζωή του μικρού κοριτσιού μέσα στο νοσοκομείο. Σε αυτά η προσέγγιση είναι ανθρώπινη και με έντονη συναισθηματική φόρτιση, σε μια προσπάθεια ο αναγνώστης να αποκτήσει ενσυναίσθηση, βιώνοντας τον πόνο αλλά και την ελπίδα του κοριτσιού και της μητέρας του.

Το "Θεσσαλονίκη Αθήνα" δικαιώνει απόλυτα τον χαρακτηρισμό του ως "τραγική κωμωδία". Ο Έκτορας Δέλτα καταφέρνει τόσο να διασκεδάσει, να χαλαρώσει και να κεντρίσει τον αναγνώστη με το άπλετο χιούμορ του και τη γρήγορη εξέλιξη της πλοκής όσο και να τον ευαισθητοποιήσει πάνω σε ένα σκληρό και σοβαρό θέμα, αυτό του παιδικού καρκίνου. Το να ισορροπήσει ένας συγγραφέας ανάμεσα σε αυτούς τους δύο αντίρροπους σκοπούς φαντάζει στα μάτια μου ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Αξίζουν λοιπόν συγχαρητήρια στον Έκτορα Δέλτα που το πέτυχε!

"Θεσσαλονίκη - Αθήνα", Έκτορας Δέλτα, εκδ. 24γράμματα, 2020, σελ. 248



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου