Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας (για παιδιά) - Tim Marshall



Ως αναγνώστης που απόλαυσα το πρωτότυπο "Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας" δε θα μπορούσα να μην πιάσω στα χέρια μου και την εικονογραφημένη έκδοση για παιδιά. Το βιβλίο αποτελείται από 12 καλαίσθητους και πολύχρωμους χάρτες που τραβούν το μάτι, με αφηγηματικές επεξηγήσεις να παρεμβάλλονται σε διάφορα σημεία του καθένα από αυτούς.

Όπως και στο πρωτότυπο, έτσι κι εδώ ταξιδεύουμε σε όλον τον πλανήτη (Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή, Ινδία και Πακιστάν, Κορέα και Ιαπωνία, Λατινική Αμερική, Αυστραλία -η οποία απουσίαζε από το πρωτότυπο- και Αρκτική). Παρουσιάζεται αρχικά ο χάρτης της χώρας-περιοχής, με τις παρεμβαλόμενες επεξηγήσεις που ανέφερα, ενώ τις επόμενες σελίδες με όμορφη εικονογράφηση παρατίθεται η ιστορική εξέλιξη και κάποια σημαντικά για την κάθε χώρα ζητήματα. Για παράδειγμα στην Ρωσία γίνεται εστίαση στα παγωμένα της λιμάνια και πώς αυτά αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της Κριμαίας για τους Ρώσους, στην Κίνα αναλύεται η σημασία του Θιβέτ, ενώ στις ΗΠΑ η αξία του Μισισιπή και ο ρόλος τους ως παγκόσμιας υπερδύναμης.


Το μεγάλο πλεονέκτημα του βιβλίου είναι ο αφηγηματικός του χαρακτήρας. Με στείρα παράθεση χαρτών, ονομάτων χωρών, βουνών, ποταμών, λιμνών ή άλλων γεωγραφικών στοιχείων θα ήταν πολύ δύσκολο να καταστεί το αντικείμενο της γεωγραφίας θελκτικό στα περισσότερα παιδιά. Στο "Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας" όμως ο γεωγραφικός χάρτης συνδέεται οργανικά με μια ιστορική ή πολιτική αφήγηση (με την κατάλληλη βέβαια προσαρμογή της γλώσσας για μικρές ηλικίες) και με εικόνες που "ζωντανεύουν" αυτή την αφήγηση. Έτσι ένας μικρός αναγνώστης μπορεί να κατανοήσει πώς οι πλωτοί ποταμοί και τα υπόλοιπα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Δυτικής Ευρώπης οδήγησαν στην ταχεία ανάπτυξη της περιοχής, πως η αντίστοιχη απουσία αυτών των χαρακτηριστικών στάθηκε εμπόδιο στην ανάπτυξη των αφρικανικών χωρών αλλά και πως η αυθαίρετη χάραξη συνόρων σε Αφρική και Μέση Ανατολή από τους ευρωπαίους αποικιοκράτες υπέσκαψαν την πρόοδο αυτών των περιοχών και πυροδότησαν συγκρούσεις.

Κεντρικός άξονας θεωρείται η γεωγραφία η οποία αποτελεί τον ερμηνευτικό παράγοντα οικονομικής, πολιτικής και ιστορικής εξέλιξης της κάθε χώρας/ηπείρου.


Πρόκειται για μια πολύ καλή εισαγωγή για τους μικρούς αναγνώστες στις επιστήμες της γεωγραφίας, της παγκόσμιας ιστορίας και της ανάλυσης των σχέσεων μεταξύ των κρατών. Η εικονογράφηση θα τους κεντρίσει ενώ θα εντοπίσουν αφηγηματικά κομμάτια στα οποία θα επικεντρώσουν την προσοχή και το ενδιαφέρον τους.

Θεωρώ ότι το "Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας" γίνεται καλύτερα κατανοητό από τους μαθητές των μεγάλων τάξεων του Δημοτικού και άνω. Θα ήταν πολύ χρήσιμο σαν ανάγνωσμα για μαθητές που διδάσκονται για πρώτη φορά παγκόσμια γεωγραφία, όπως για παράδειγμα οι μαθητές της Στ τάξης του Δημοτικού, καθώς θα προσέθετε μια παράλληλη και πιο αφηγηματική προσέγγιση. Ακόμη όμως και για παιδιά που δεν έχουν ακόμη κάποια επαφή με παγκόσμια γεωγραφία και ιστορία θα ήταν μια πολύ καλή πρώτη επαφή, με την υποσημείωση ότι το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί σαν εικονογραφημένη εγκυκλοπαίδεια, με οποιαδήποτε σειρά και όχι απαραίτητα γραμμικά.

Η πολύχρωμη έκδοση του "Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας" μπορεί να εμπνεύσει νεαρούς αλλά και ενήλικες αναγνώστες, να τους εμφυσήσει αγάπη για το αντικείμενο της γεωγραφίας και να τους πυροδοτήσει την επιθυμία να ασχοληθούν με αυτήν.

Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας, Tim Marshall, μτφρ. Τατιάνα Γαλατούλα, εικ. Grace Easton & Jessica Smith, εκδ. Διόπτρα, σελ. 80, 2020

https://www.dioptra.gr/vivlio/paidika-vivlia/aixmalotoi-tis-geografias--12-megaloi-xartes-gia-na-anakalupsete-tin-istoria-kai-ton-politismo/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου