Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Οχ, χταπόδι, λάθος πόδι! - Αντώνης Παπαθεοδούλου



"Κι αν κάνουμε καμιά φορά λάθος, τι πειράζει;" Αυτό είναι το μήνυμα που φέρνει  σε μικρούς και μεγάλους ο συγγραφέας Αντώνης Παπαθεοδούλου με το βιβλίο του "Οχ χταπόδι, λάθος πόδι!" Ένα βιβλίο σε παιχνιδιάρικη εικονογράφηση του Πέτρου Μπουλούμπαση, άφθονο χιούμορ και ένα σημαντικό μάθημα ζωής.


Ο Γιάννος το χταπόδι, όπως όλα τα χταπόδια, έχει οχτώ πόδια. Κάθε ένα από αυτά, διαθέτοντας τη δική του προσωπικότητα, έχει διαλέξει διαφορετικό επάγγελμα. Άλλο είναι γιατρός, άλλο μάγειρας, άλλο πυροσβέστης και ούτω καθεξής. Όμως, όταν καμιά φορά στραβοξυπνάει, μπερδεύει τα οχτώ του πόδια και ακολουθεί... το χάος! Έπονται καταστάσεις αλλόκοτων μπλεξιμάτων και άφθονου γέλιου, με τους μικρούς αναγνώστες να αναφωνούν κάθε φορά: "Οχ, χταπόδι, λάθος πόδι!"

Η ιστορία είναι σύντομη και αστεία. Τα παιδιά θα γελάσουν πολύ με τα διάφορα μπερδέματα των επαγγελμάτων ενώ η επαναληψιμότητα της φράσης "Οχ χταπόδι, λάθος πόδι!" τα κερδίζει κατευθείαν. Στα θετικά της ανήκει και το γεγονός ότι φέρνει τα παιδιά σε επαφή με κάποια βασικά επαγγέλματα.

Οι μικροί μας φίλοι (και γιατί όχι και οι μεγάλοι;) μέσα από αυτό το βιβλίο μαθαίνουν να αποδέχονται τα λάθη τους ως φυσικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, να μην απογοητεύονται με τις αποτυχίες τους αλλά να συνεχίζουν την προσπάθεια, καθώς επίσης και να μην ασκούν αρνητική κριτική στους άλλους αλλά αντίθετα να τους στηρίζουν και να τους βοηθούν. Άραγε υπάρχει πιο σημαντικό μάθημα από αυτό;

"Οχ, χταπόδι, λάθος πόδι!", Αντώνης Παπαθεοδούλου, εικ. Πέτρος Μπουλούμπασης, εκδ. Παπαδόπουλος, 2016, σελ. 28

Βρείτε το βιβλίο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου