Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Γλυκιά μου Τίνα - Παύλος Κουτρουμπάς



Οι ανθρώπινες σχέσεις βρίσκονται σε παρακμή. Τη λύση έρχεται να δώσει η τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ, τα οποία πλέον είναι πανομοιότυπα με τους ανθρώπους εμφανισιακά αλλά και αναπροσαρμόζουν την προσωπικότητά τους ώστε να ταιριάζει με εκείνη του συντρόφου τους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, απογοητευμένοι από τις σχέσεις με ανθρώπους, οι ήρωες επιλέγουν ρομποτικούς συντρόφους: ο Ιάσονας επιλέγει την Τίνα και η Ανδρονίκη τον Ρομπ. Έχουν καταφέρει άραγε να λύσουν οριστικά το ζήτημα της συντροφικότητάς ή μήπως κάπου ελλοχεύει κάποιους απροσδιόριστος κίνδυνος;

Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

Πίστη και Περηφάνια - Δημήτρης Βαρβαρήγος



Η Ζωή-Μαρία Μοντανάρι αφηγείται τη ζωή της οικογένειας της. Τρεις γενιές Μοντανάρι... Τρεις γυναίκες... Η Μαρία-Ρόζα, η Αθηνά και η ίδια η Ζωή-Μαρία. Οι ζωές τους ξεδιπλώνονται παράλληλα με το ιστορικό πλαίσιο της κάθε εποχής και σμιλεύονται μέσα από τον πόνο της καταπίεσης των επιθυμιών τους αλλά και της αποστέρησης και των κακουχιών που συνεπάγεται η πολιτική κατάσταση της χώρας. Η πατριαρχία, η ανελευθερία που αυτή συνεπάγεται και, κυρίως, τα πέτρινα χρόνια της γερμανικής κατοχής θα τους στερήσουν το δικαίωμα να ονειρεύονται. Μέσα στη δίνη της ανέχειας και της λιμοκτονίας η Ζωή-Μαρία θα οδηγηθεί στην πρόωρη ενηλικίωση.

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Η Γκιλοτίνα του Ναυπλίου - Φαίδων Κυριακού


1872, Παλαμήδι, φυλακές Ναυπλίου. Δύο θανατοποινίτες που δεν έχουν τίποτα κοινό μεταξύ τους αναμένουν την επικείμενη εκτέλεση. Από το μικρό και αποπνικτικό τους κελί το κουβάρι των αναμνήσεών τους θα τους οδηγήσει στο μακρινό Παρίσι του φιλελληνισμού και στον αγώνα της επιβίωσης κατά την Ελληνική Επανάσταση . Ένοχα μυστικά, ανατροπές και πόνος θα ξετυλιχτούν εμπρός τους σφυρηλατώντας μια απρόσμενη και αναπάντεχη φιλία. Πώς όμως μπορείς να συμφιλιωθείς με το αναπόφευκτο κι αυτό που οι άλλοι έχουν αποφασίσει για εσένα;

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

Προς τ' άστρα - Παύλος Καστανάς (Astronio)



Ένα μαγευτικό ταξίδι στον κόσμο της Αστροφυσικής. Μια περιπέτεια σε φωτεινές και "σκοτεινές" πτυχές του Σύμπαντός μας, με ξεναγό τον αστροφυσικό Παύλο Καστανά, γνωστό από το κανάλι του στο youtube "ASTRONIO" με εκατοντάδες χιλιάδων εγγεγραμμένα μέλη.

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Ταξίδι στο Όνειρο, Ένας Βοναπάρτης στην Επανάσταση του 1821- Άγγελος Λάππας



Τον Ιούλιο του 1827 καταφθάνει στην επαναστατημένη Ελλάδα ο Πολ Μαρί Βοναπάρτης, ανιψιός του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, για να πολεμήσει για την Ελευθερία. Στον επαναστατημένο Μοριά ο ρομαντικός και ασυμβίβαστος πρίγκιπας θα επιδιώξει φτιάξει το δικό του όνομα, "δραπετεύοντας" από την βαριά κληρονομιά που φέρει το επώνυμο "Βοναπάρτης". Εκεί θα γνωρίσει τον πόλεμο αλλά και τον έρωτα.

Κυριακή 23 Μαΐου 2021

Παράλληλο Σύμπαν 13 - Μανώλης Κιλισμανής


Κρυφές επιθυμίες, ανομολόγητοι φόβοι... Εκεί όπου η δυστοπία συναντά την πραγματικότητα και η εκδίκηση φλερτάρει με τη λύτρωση και την κάθαρση. Δεκατρείς ιστορίες, άλλοτε αλλοπρόσαλλες, άλλοτε βίαιες και άλλοτε τρυφερές. Ένα σύμπαν μακρινό, απρόβλεπτο, ενίοτε αλλόκοτο, μα και παράλληλα τόσο μα τόσο οικείο. Αυτό είναι το "Παράλληλο Σύμπαν 13".

Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας (για παιδιά) - Tim Marshall



Ως αναγνώστης που απόλαυσα το πρωτότυπο "Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας" δε θα μπορούσα να μην πιάσω στα χέρια μου και την εικονογραφημένη έκδοση για παιδιά. Το βιβλίο αποτελείται από 12 καλαίσθητους και πολύχρωμους χάρτες που τραβούν το μάτι, με αφηγηματικές επεξηγήσεις να παρεμβάλλονται σε διάφορα σημεία του καθένα από αυτούς.

Δευτέρα 3 Μαΐου 2021

Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας - Τιμ Μάρσαλ



Γιατί η Κριμαία είναι τόσο ζωτικής σημασίας για τη Ρωσία του Πούτιν; Ποιοί παράγοντες προδιέγραψαν την ανάδειξη των ΗΠΑ σε παγκόσμια υπερδύναμη; Πώς εξηγείται η συνεχής εξάπλωση της ισχύος της Κίνας ή οι διαρκείς ανταγωνισμοί και συγκρούσεις κρατών, όπως για παραδειγμα η Ινδία με το Πακιστάν; Για ποιους λόγους περιοχές όπως η Δυτική Ευρώπη αναπτύχθηκαν με ταχύτητα ενώ άλλες όπως η Μέση Ανατολή, η Αφρική ή η Λατινική Αμερική δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τους ίδιους ρυθμούς; Και, τελικά, πώς εξηγείται ο διαρκώς αυξανόμενος ανταγωνισμός κρατών στην Αρκτική; "Είναι η γεωγραφία, ανόητε!" θα μπορούσε να αναφωνήσει ο Τιμ Μάρσαλ, παραφράζοντας τη διάσημη φράση του Bill Clinton ("It 's the economy, stupid!").

Σάββατο 17 Απριλίου 2021

Ο λόφος του Ερνιόν - Έλενα Μπολονάση



Η Σοφία χάνει τον τρίχρονο γιο της, τον Άγγελο, στον λόφο του Ερνιόν ύστερα από τυχαία, κατά τα φαινόμενα, ένοπλη επίθεση. Ύστερα από χρόνια ο πρώην άντρας της, ο Κέβιν, επιστρέφει στη ζωή της εκδηλώνοντας την ίδια κακοποιητική συμπεριφορά που επιδείκνυε και κατά το παρελθόν. Ορθώνοντας το ανάστημά της θα βρεθεί καταπλακωμένη από το άψυχο σώμα του και θα οδηγηθεί στη φυλακή, όπου η επιβίωση αποδεικνύεται ένα παιχνίδι με σκοτεινούς κανόνες. Το παρελθόν θα της χτυπήσει την πόρτα. Για να κερδίσει ξανά τη ζωή που έχασε θα πρέπει να επιστρέψει στο μέρος όπου ξεκίνησαν όλα: στον λόφο του Ερνιόν.

"Ο λόφος του Ερνιόν" έχει τιμηθεί με έπαινο στον 38ο διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.

Κυριακή 4 Απριλίου 2021

Πέρί Τυφλότητος - Ζοζέ Σαραμάγκου


Μια πανδημία τυφλότητας εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Καθώς ο ένας μετά τον άλλον οι πολίτες χάνουν την όρασή τους, η κυβέρνηση αποφασίζει να βάλει σε καραντίνα τους τυφλούς συγκεντρώνοντάς τους σε διάφορες εγκαταστάσεις. Προοδευτικά οι συνθήκες διαβίωσής τους όλο και δυσχεραίνουν. Θα καταφέρουν άραγε οι τυφλοί να διατηρήσουν την ανθρωπιά τους ή θα αποκτηνωθούν; Και, σε έναν κόσμο τυφλών, τι θα έκανε ένας άνθρωπος που βλέπει;

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Η Φάρμα των Ζώων (για παιδιά) - δσκ. Μιχάλης Μακρόπουλος, Τζωρτζ Όργουελ

"'Ολα αυτά που λέει τούτη η ιστορία έγιναν στην Αγγλία, αλλά θα μπορούσαν να ’χουν γίνει και στη δική μας χώρα κι οπουδήποτε αλλού στη Γη. Μου τα αφηγήθηκε ένας Άγγλος, ο κύριος Τζορτζ Όργουελ, άνθρωπος δίκαιος και θαρραλέος. Δεν θυμάμαι ακριβώς πώς μου τα είπε, έτσι θα προσπαθήσω να σας τα διηγηθώ με τα δικά μου λόγια."

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Στο χωριό - Μανώλης Κιλισμανής


Ένας ομοφυλόφιλος άντρας περνά τις καλοκαιρινές του διακοπές σε κάποιο παραθαλάσσιο χωριό. Εκεί θα γνωρίσει αναπάντεχα τον Αρίστο, έναν ντόπιο νεαρό, κατά πολύ μικρότερό του και επίσης ομοφυλόφιλο, με τη φλόγα της πρώτης γνωριμίας τους να παραμένει άσβεστη ακόμη και μετά το πέρας του καλοκαιριού, όταν πια ο μεγαλύτερος σε ηλικία άντρας επιστρέφει στην καθημερινότητά του στην Αθήνα. Μια πολύ όμορφη σχέση φαίνεται να αναπτύσσεται ανάμεσά τους. Όμως οι γονείς του Αρίστου δεν γνωρίζουν ακόμη τις σεξουαλικές του προτιμήσεις... Και, δυστυχώς για εκείνον, είναι βαθιά συντηρητικοί και αυστηροί...

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

Μορφωμένη - Τάρα Γουεστόβερ



Η Τάρα Γουέστοβερ ζει στα βουνά του Άινταχο, κοντά στη φύση, υπό τους αυστηρούς κανόνες που έχει θέσει ο πατέρας της, ένας φονταμενταλιστής Μορμόνος που πιστεύει ότι το τέλος του κόσμου πλησιάζει. Στην πολυμελή αυτή οικογένεια η Τάρα και τα αδέλφια της δεν πηγαίνουν σχολείο, ούτε στον γιατρό όταν αρρωσταίνουν. Δουλεύουν στη μάντρα με τα παλιοσίδερα του πατέρα τους, ενώ η μητέρα τους, που εργάζεται ως εμπειρική θεραπεύτρια και μαία, αναλαμβάνει την περίθαλψή τους όταν συμβαίνει κάποιο ατύχημα -και πιστέψτε με, σε αυτή την οικογένεια συμβαίνουν ανησυχητικά πολλά "ατυχήματα"... Ο μόνος τρόπος να ξεφύγει από αυτή την φυλακή που αποκαλεί σπίτι είναι η μόρφωση. Για να τα καταφέρει όμως θα πρέπει να σπάσει τους δεσμούς που τη συνδέουν με την οικογένειά της.

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Κόρσικα - Σταύρος Νικολαΐδης

1793. Μέσα στον πυρετό της Γαλλικής Επανάστασης αλλά και τον αναβρασμό που επικρατεί στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ένας Μανιάτης αγωνιστής κι ένας Κωνσταντινουπολίτης δάσκαλος καταφεύγουν στη Μασσαλία κι από εκεί στην Κορσική, στο ελληνικό προσφυγικό χωριό του Σίντι Μερουάν, βιώνοντας το εγχείρημα της απόσχισης του νησιού από τη γαλλική κηδεμονία. Οι περιπέτειές τους θα τους οδηγήσουν σε νέο ξενιτεμό στην Αλγερία, με τον ξεριζωμό ολόκληρης της ελληνικής παροικίας του νησιού. 1915-1918. Ένας Αλγερινός, απόγονος Ελλήνων, πολεμά υπό τη Γαλλική σημαία στη Θεσσαλονική του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. 1945-1967. Μια Αλγερινή δασκάλα ελληνικής καταγωγής καταφεύγει στη Θεσσαλονίκη λίγο καιρό αφού η Χούντα των συνταγματαρχών επιβάλει τη δικτατορία. Εκεί θα γνωρίσει τη Λήδα, ένα κορίτσι με αλαλία, στο οποίο θα επιδιώξει να διδάξει την ομιλία.

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020

Η Θάλασσα - Μιχάλης Μακρόπουλος



Οι πάγοι λιώνουν. Ένας αρχαίος μετεωρίτης εμφανίζεται. Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει ενώ ένας άγνωστος ιός σαρώνει την ανθρωπότητα. Καθώς η Γη ερημώνει, οι λίγοι άνθρωποι που επιβιώνουν από την πανδημία κατοικούν πια σε υπόγειες πόλεις. Ανάμεσα σε αυτούς και ένα μικρό κορίτσι το οποίο ζει αναπολώντας την πρότερη ζωή του στην επιφάνεια της Γης. Οι αναμνήσεις της παραμένουν ζωντανές και άσβεστες. Το ίδιο και ο πόθος της για επιστροφή και η επιθυμία της να αντικρίσει για πρώτη φορά τη θάλασσα...

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Καταφύγιο - Ρένα Κατσάνη

Το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) στην Αίγινα ζωντανεύει μέσα από την πένα της Ρένας Κατσάνη. Στο "Καταφύγιο" παρακολουθούμε τις ζωές των ιδρυτικών του μελών παράλληλα με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ίδιο το ίδρυμα ως προς τη βιωσιμότητά του. Αξιοποιώντας τόσο την εμπειρία από την εθελοντική της εργασία στο κέντρο όσο και τη φαντασία της, η συγγραφέας μας δίνει ένα μυθιστόρημα που αφορά  την αξία της φύσης  και του εθελοντισμού και μας υπενθυμίζει να κυνηγάμε τα όνειρά μας.

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Ψηφιακό Εγώ - Άγις Ντούλιας



Ένας κόσμος όπου το Δίκτυο, το μοναδικό πλέον μέσο κοινωνικής δικτύωσης, κυριαρχεί σε κάθε σφαίρα της ζωής δημιουργώντας μια παράλληλη -εικονική- πραγματικότητα.

Ένας κόσμος όπου οι χρήστες προτιμούν να βυθίζονται στον συναρπαστικό κόσμο των like, των follow, των αιτημάτων φιλίας και των αδιάκοπων αναρτήσεων, δίχως να έχουν το παραμικρό ενδιαφέρον για ουσιαστική επικοινωνία. Η παθητικότητα κυριαρχεί παντού. Το ίδιο και η απουσία της σπίθας για ζωή.

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα - Μαρκ Χάντον


Ο Κρίστοφερ Μπουν είναι ένας νέος με αυτισμό (Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές). Ζει με τον πατέρα του και λατρεύει τα μαθηματικά, τα σχεδιαγράμματα, τους χάρτες, τις ιστορίες μυστηρίου και το κόκκινο χρώμα. Δεν καταλαβαίνει εύκολα τους άλλους, απεχθάνεται το κίτρινο και το καφέ, δεν του αρέσει να τον αγγίζουν και αδυνατεί να πει ψέματα.  Μια μέρα βρίσκει νεκρό τον σκύλο της γειτόνισσάς του. Η αγάπη του για τα μυστήρια θα τον οδηγήσει όχι μόνο στην διαλεύκανση του φόνου, αλλά και σε ένα ταξίδι αναζήτησης της χαμένης του μητέρας στη διάρκεια του οποίου θα αναμετρηθεί με τον δυσνόητο κόσμο των μεγάλων.

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Βράδια μοναχικά, χωρίς άστρα - Μιχάλης Χορευτάκης



Ένα συνηθισμένος και καθημερινός άνθρωπος, που θα μπορούσε να είναι γείτονας, φίλος ή απλός περαστικός που τυχαία συναντάμε στον δρόμο, αποφασίζει να καταγράψει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του στη διάρκεια της πρώτης καραντίνας λόγω του κορονοϊού, την άνοιξη του 2020. Έτσι γεννιέται το "Βράδια μοναχικά, χωρίς άστρα", ένα ημερολόγιο καραντίνας στο οποίο ο Μιχάλης Χορευτάκης περικλύει τόσο την αγωνία του για το μέλλον όσο και την ελπίδα και την άσβεστή του δίψα για ζωή.

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Άρης, Μια ιστορία ψυχοθεραπείας - Διογένης Κοπανάκης


Ο Άρης είναι ένας νεαρός, όμορφος και επιτυχημένος αρχιτέκτονας. Η τέλεια όμως εικόνα που έχει χτίσει για τον εαυτό του γίνεται κομμάτια κάθε φορά που επιστρέφει στη μοναξιά του σπιτιού του. Εκεί οι ανασφάλειες και οι φοβίες που τόσο επιμελώς κρύβει, θεριεύουν. Γιατί ο Άρης είναι διαφορετικός. Η κοροϊδία και η περιθωριοποίηση που βίωσε κατά τα παιδικά του χρόνια και, κυρίως, ένα αποτρόπαιο γεγονός που τον στιγμάτισε κατά την εφηβεία τον κατατρέχουν και τον βυθίζουν όλο και περισσότερο στην απομόνωση. Αρνείται και μισεί τον ίδιο του τον εαυτό. Με τη βοήθεια του Ορέστη, του ψυχοθεραπευτή του, θα ξεκινήσει ένα επίπονο ταξίδι ψυχοθεραπείας με σκοπό να γνωρίσει τον εαυτό του, να τον αποδεχτεί και να τον αγαπήσει.

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Elon Musk - Άσλι Βανς


Elon Musk. Ιδρυτής της Tesla και της SpaceX και οραματιστής ενός μέλλοντος όπου ο άνθρωπος θα μπορεί να αποικήσει άλλους πλανήτες (αρχής γενομένης από τον Άρη) ενώ οι συνθήκες στη Γη θα είναι περισσότερο "πράσινες". Πρόκειται άραγε  για έναν υπερφίαλο, μεγαλομανή και υπεραισιόδοξο επενδυτή ή για έναν καινοτόμο οραματιστή, οι επενδύσεις και οι ενέργειες του οποίου θα διαμορφώσουν ως έναν βαθμό το μέλλον της ανθρωπότητας; Ο βετεράνος δημοσογράφος Άσλι Βανς επιχειρεί να ρίξει φως στο παραπάνω ερώτημα, σκιαγραφώντας την προσωπικότητα του Musk μέσα από μια έρευνα που ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια στη Νότια Αφρική και τη φυγή του στις ΗΠΑ, για να καταλήξει στις επιχειρηματικές του επενδύσεις, τις καινοτομίες των εταιριών του καθώς και τις πιεστικές -οικονομικά και ψυχολογικά- καταστάσεις που εκείνος  κλήθηκε να διαχειριστεί.

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Sapiens - Yuval Noah Harari

Τι είναι αυτό που έκανε τον Ηomo Sapiens, ένα ασήμαντο ζώο, να εξαπλωθεί σε όλον τον πλανήτη, να ιδρύσει πόλεις, αυτοκρατορίες, εμπορικά δίκτυα και να φτάσει ακόμη και στο φεγγάρι; Ποια ιστορικά βήματα τον οδήγησαν, "επιβαίνοντας την ταχεία λωρίδα της πολιτισμικής εξέλιξης και παρακάμπτοντας το μποτιλιάρισμα της γενετικής", να αποκτήσει "θεϊκές" ικανότητες δημιουργίας και καταστροφής; Και γιατί, παρόλα τα επιτεύγματά του είδους του, ο κάθε Sapiens ατομικά φαίνεται να είναι τόσο δυσαρεστημένος όσο ήταν πάντα; Ακολουθώντας τα χνάρια των Sapiens μέσα από τις τρεις σημαντικές επαναστάσεις που βίωσε το είδος (Γνωσιακή, Γεωργική, Επιστημονική) ο καθηγητής Ιστορίας Yuval Noah Harari ρίχνει φως στα παραπάνω ερωτήματα με τρόπο παραστατικό και πειστικό.

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

Το Ηλεκτρικό Πρόβατο - Φίλιπ Κ. Ντικ



Το βιβλίο που ενέπνευσε την ταινία "Blade Runner", από έναν από τους κορυφαίους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, τον Φίλιπ Κίντρεντ Ντικ (A Scanner Darkly, Minority Report και άλλα).

Η Γη είναι κατεστραμμένη. Όσοι έχουν την ατυχία να ζουν σε αυτή είναι καταδικασμένοι να εισπνέουν τη ραδιενεργή σκόνη που έχει πλημμυρίσει τα πάντα. Ο Ρικ Ντέκαρντ, κυνηγός επικυρηγμένων ανθρωποειδών (Blade Runner), ονειρεύεται να αποκτήσει ένα πραγματικό ζώο, σύμβολο κοινωνικής καταξίωσης και κύρους. Το ηλεκτρικό του πρόβατο, απομίμηση πραγματικού, τον καταθλίβει. Η ευκαιρία θα του δοθεί όταν θα κληθεί να "αποσύρει" (=σκοτώσει) έξι εξελιγμένα ανθρωποειδή, τύπου Nexus-6, έναντι παχυλής αμοιβής.

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Θεσσαλονίκη Αθήνα - Έκτορας Δέλτα


Μέχρι πού θα έφτανες για να σώσεις μια ζωή;

Ένα μικρό κορίτσι που πάσχει από καρκίνο χρειάζεται επειγόντως να διακομιστεί στην Ιταλία ώστε να υποβληθεί σε επέμβαση. Το κόστος όμως είναι απαγορευτικό. Έτσι ο θείος του, με τη βοήθεια του δαιμόνιου κολλητού του, αποφασίζουν τα θέσουν σε εφαρμογή ένα θεότρελο και ριψοκίνδυνο σχέδιο με απρόβλεπτες συνέπειες και κατάληξη. Αυτό που ακολουθεί είναι ένας κυκεώνας σπαρταριστών εξελίξεων στις οποίες εμπλέκονται οι δύο πιλότοι (πατέρας και γιος), το πλήρωμα και οι επιβάτες της πτήσης Α-220 από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, ένας ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και ένας ειδικός διαπραγματευτής της αστυνομίας.

Ο Έκτορας Δέλτα καταπιάνεται με το σκληρό και ευαίσθητο θέμα του παιδικού καρκίνου προσεγγίζοντάς το με σεβασμό και μια ανθρώπινη ματιά. Το μεγάλο του κατόρθωμα είναι ότι, παρ' όλη τη σοβαρότητα του κυρίως θέματος, καταφέρνει να πλάσει μια κωμική ιστορία γεμάτη χιούμορ, σπαρταριστές σκηνές και διαλόγους αλλά και απρόσμενες εξελίξεις.

Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Κολοκοτρωνέικο (μικροΜέγα) - Νίκος Πλατής



"Η άγνοια είναι μεταδοτική". Αυτό το απόσταγμα σοφίας του παππού του συγγραφέα και ιστοριοδίφη Νίκου Πλατή επιδιώκει να ανατρέψει ο ίδιος με το τελευταίο του θεματικό λεξικό/ιστορικό δοκίμιο, το μικροΜέγα "Κολοκοτρωνέικο". Πρόκειται για ένα λεξικό με δεκάδες λήμματα, βασισμένο κυρίως στα απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη, μιας από τις σημαντικότερες μαρτυρίες της ιστορίας του Μοριά κατά την Επανάσταση του 1821. Λέξεις, φράσεις και μνήμες του Γέρου του Μοριά ζωντανεύουν με γλαφυρό τρόπο μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, εμπλουτισμένες με ιστορικές μαρτυρίες και πληροφορίες άλλων αξιόπιστων πηγών καθώς και με τον λεπτό, σχεδόν αδιόρατο, σαρκασμό του συγγραφέα.

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Η Αλλαγή - Ήρα Βλάχου



"Κάθε τέλος και μια καινούρια αρχή". Η αλλαγή είναι συνυφασμένη με την ίδια την έννοια της φύσης και της ζωής. Ωστόσο, σε αντίθεση με την "ασφάλεια" μιας επίπλαστης και βαλτώδους "σταθερότητας"-στασιμότητας από την οποία πασχίζουν να γραπωθούν οι περισσότεροι, η αλλαγή προξενεί άγχος, φόβο και απαιτεί τεράστιο ψυχικό σθένος και θυσίες. Αξίζει άραγε τον κόπο; Η Ήρα Βλάχου, με αυτό της το βιβλίο, βροντοφωνάζει ένα περίτρανο "ναι!"

Στην "Αλλαγή" πρωταγωνιστεί ένα μικρό κορίτσι, η Ευτυχία, η οποία, πασχίζοντας να ανακαλύψει τον εαυτό και την ταυτότητά της, αντιμετωπίζει την απογοήτευση της μη αποδοχής τόσο από το οικογενειακό της περιβάλλον όσο και από τον κοινωνικό περίγυρο. Με την ταμπέλα του "αγοροκόριτσου" να την ακολουθεί παντού, η Ευτυχία αδυνατεί να κατανοήσει γιατί η συμπεριφορά και τα "θέλω" της δεν συμπίπτουν με την αναμενόμενη και απαιτούμενη από αυτήν "κοριτσίστική" στερεοτυπική συμπεριφορά. Σε μεταπήδηση της αφήγησης στο μέλλον, η ενήλικη πλέον Ευτυχία θα πάρει τη σημαντικότερη ίσως απόφαση της ζωής της: να προχωρήσει σε εγχείρηση αλλαγής φύλου. Οι δυσκολίες και το ψυχοσυναισθηματικό υπόβαθρο αυτής της μετάβασης ξετυλίγονται με ιδιαίτερα διαφωτιστικό τρόπο στις σελίδες αυτού του βιβλίου.

Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

1984: Ο Μεγάλος Αδελφός - Τζωρτζ Όργουελ


Ο πόλεμος είναι ειρήνη
Η ελευθερία είναι σκλαβιά
Η άγνοια είναι δύναμη
"Ελευθερία είναι η ελευθερία να λες ότι δύο και δύο ίσον τέσσερα. Αν αυτό γίνει παραδεκτό, όλα τα άλλα ακολουθούν", γράφει ο Γουίνστον Σμιθ στο ημερολόγιό του. Μπορεί βέβαια το να κρατάς ημερολόγιο να μην είναι παράνομο (αφού άλλωστε δεν υπάρχουν πια νόμοι), αλλά το γνωρίζει πολύ καλά: έχει ήδη διαπράξει έγκλημα σκέψης. Και, όπως γράφει και ο ίδιος, "το έγκλημα της σκέψης δεν επιφέρει το θάνατο: το έγκλημα της σκέψης ΕΙΝΑΙ ο θάνατος."

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Η φάρμα των ζώων - Τζωρτζ Όργουελ



"Η φάρμα των ζώων", το βιβλίο που έκανε παγκοσμίως γνωστό τον Τζωρτζ Όργουελ, είναι μια καυστική πολιτική σάτιρα του σοβιετικού καθεστώτος αλλά και γενικότερα κάθε ολοκληρωτικού συστήματος εξουσίας.

Σε μια φάρμα τα ζώα επαναστατούν αποτινάζοντας τον ζυγό καταπίεσης που τους έχει επιβάλει ο άνθρωπος και εγκαθιδρύοντας το δικό τους σύστημα διακυβέρνησης όπου, σύμφωνα με την τελευταία από τις επτά Εντολές του Ζωισμού, "όλα τα ζώα είναι ίσα". Η εξουσία όμως διαφθείρει... Έτσι, με τον καιρό, διαφαίνεται ότι "μερικά ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα"...

Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Ψηφιακό Εγώ - Άγις Ντούλιας (Δελτίο Τύπου)




«Νομίζεις ότι με ξέρεις επειδή μπορείς να δεις τις φωτογραφίες και τις αναρτήσεις μου… Αλλά δεν μπορείς να δεις εμένα… Νομίζεις ότι με αγαπούν επειδή μου χαρίζουν παντού «μου αρέσει», στολίζοντας τις αναρτήσεις μου με άπειρα σχόλια επιδοκιμασίας και αποδοχής… 
Όμως εγώ δεν μπορώ να δω τα πρόσωπά τους, ούτε να νιώσω την παράξενη, ψηφιακή αγάπη τους… Νομίζεις ότι είμαι κοινωνικός, ότι περιτριγυρίζομαι από πραγματικούς, ζωντανούς ανθρώπους, επειδή στο Προφίλ μου υπάρχουν χιλιάδες φίλοι κι ακόλουθοι… Όμως εγώ αισθάνομαι μόνος... Κάθε απρόσωπο «μου αρέσει», κάθε ψυχρό, ψηφιακό σχόλιο, κάθε «φίλος» που ποτέ δε γνώρισα… είναι απλώς ένα ακόμη βήμα προς μια αβυσσαλέα και αναπόφευκτη μοναξιά…»

Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Ημερολόγια Σαββάτου - Δήμητρα Μπαρώτα



"Ένιωσε μια απότομη και δυνατή ριπή αέρα να περνάει δίπλα από το αυτί της. Είδε τη σφαίρα να διαπερνά το κρανίο του. Το σώμα του έπεσε στο πάτωμα, ενώ τα χέρια του έκαναν μια απέλπιδα προσπάθεια σαν να προσπαθούσε να πει κάτι με τις χειρονομίες του."


Η Μάγια είναι μια γυναίκα που βιώνει τον εφιάλτη της ενδοοικογενειακής βίας. Ο Μίλτος, ο σύζυγός της, την κακομεταχειρίζεται και την υποτιμά, ενώ πολύ συχνά βιαιοπραγεί εις βάρος της. Ο γάμος τους έχει ουσιαστικά πεθάνει. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό... Πρέπει να πεθάνει κι εκείνος... Ζώντας υπό τον διαρκή φόβο της χειροδικίας και κάτω από τη συνεχή πίεση των απειλών και των συναισθηματικών του εξάρσεών, η Μάγια θα διαμορφώσει ένα σχέδιο για την οριστική και αμετάκλητη έξοδό του από τη ζωή της.